Jouw babykamer inrichten

JA! Je bent zwanger!

En hoe leuk is het dan om na te denken over de kamer van jouw baby!
Misschien weet je of je een jongetje of meisje krijgt, misschien is het een verrassing. In beide gevallen is er mega veel keuze. Ik heb zelf ooit de babykamer van mijn dochter ingericht met verschillende meubels, omdat ik geen leuke babykamer kon vinden waarbij ik het mooi vond als de meubels zouden matchen.

Complete babykamer

Bij Thijn was de keuze makkelijk: alles een likje verf en klaar was ik. Toch had hij een totaal andere kamer!
Ik heb wel getwijfeld of ik bij Thijn zou gaan voor een nieuwe babykamer want ik ontdekte een merk waar ik de complete babykamers wél super mooi vind. Maar de meubeltjes van Lauren waren nog prima, dus ik besloot toch om deze te hergebruiken.
Maar mocht ik opnieuw een kamertje gaan inrichten, dan is één van mijn lievelings toch wel de complete babykamer Cerise van Petite Amélie.
Naast dat ik hem super vind omdat hij zo mooi neutraal is en een Scandinavisch design heeft, vind ik een paar dingen echt super praktisch:

Commode

Je kindje naar je toe verschonen

Allereerst de commode: ik heb beide kinderen altijd met hun gezicht naar mij toe verschoond. Bij Lauren weet ik niet waarom: het voelde gewoon natuurlijker. In de praktijk bleek dat ik veel beter oogcontact kon maken met Lauren en ik hoefde geen rekening te houden met haar voorkeurshouding als ik haar ging verschonen.
Bij Thijn deed ik het niet anders en met zijn verborgen reflux bleek dit voor hem ook veel fijner. Omdat ik hem op zijn zij kon draaien in plaats van zijn beentjes op te tillen, had hij minder last van de reflux tijdens het verschonen.
Wat mij betreft is deze manier van verschonen echt het allerfijnste.
En alle commodes van Petite Amelie zijn zo gemaakt dat dit mogelijk is.

Een bedje dat lang mee gaat

Doorgroei-ledikant

Wat ik ook wel echt heel fijn vind van een complete babykamer van Petite Amélie, is dat je geen apart ledikant meer nodig hebt door het doorgroei-ledikant.
Bij Lauren wist ik nog niet zo goed wat het beste was qua leeftijd om over te gaan naar een groter bed en hoe je dit het beste kan aanpakken. Dus toen ze 2 was ging zij meteen over naar een 1 persoons (90 x 200 cm) vloerbed. Dat heeft ons best wat slapeloze nachten bezorgd.
Ik weet nu -door mijn werk als slaapcoach- dat het fijner is om wat langer te wachten (liefst tot 3 jaar) omdat denkbeeldige grenzen echt lastig zijn om te begrijpen onder deze leeftijd. Dus de kans dat jouw peuter op 2 jarige leeftijd veel uit bed komt als het ledikant vervangen wordt voor een groter bed, is best heel groot. Daarnaast wist ik niet dat de overgang van ledikant naar zo’n mega groot bed ook best wel extra spannend kan zijn. Ik adviseer nu ouders om toch voor de tussenoplossing van een peuterbed te gaan.
Dat zorgt dus wel dat je 2 keer een nieuw bed moet aanschaffen. Maar met een doorgroei-ledikant hoeft dat dus niet: deze zijn net iets groter dan een gewoon ledikant en je kan hem ombouwen naar een peuterbed zonder hoge spijlen. Echt heel handig dus. 

Voorheen was ik niet zo’n fan van meegroei-bedjes, omdat ik ze alleen kende met matrassen die uit delen bestaan: dat leek me niet heel goed qua ondersteuning van je kindje. Maar het doorgroei-ledikantje van Petite Amelie is een stukje groter dan een doorsnee ledikant, waardoor je alleen de zijkanten vervangt voor andere zijkanten en het matras bestaat uit 1 deel. Beter qua ondersteuning dus.

Waar ik verder op zou letten is dat je een kledingkast hebt die ook nog prima wat langer mee kan gaan, dus voldoende opbergruimte heeft. Bij Lauren hebben we op termijn een andere gekocht en bij Thijn zal dit straks ook moeten, als hij wat grotere kleertjes heeft.

Een hip behangetje, is dat een goed idee?

Ik wil je een nog een paar andere tips meegeven, waar je misschien rekening mee wil houden als je de kamer van jouw baby gaat inrichten:
– kies je voor behang, zorg dit niet te druk is (vooral qua kleuren) en als je wel voor een iets opvallender behang wil gaan: kies dan voor een muurtje dat je minder makkelijk vanuit het bedje kan zien. Houd de rest van de kamer wat rustiger qua kleuren;
– wil je een mooie (nacht)lamp gaan gebruiken? Kies voor een lamp met zacht, het liefste rood or oranje licht. Vermijd wit licht en zeker blauw licht: dit bemoeilijkt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon;
– kies voor raambekleding waarmee je de kamer goed donker kan maken;
– houd er rekening mee dat er niet teveel knuffels in het bedje staan (1 of 2 is meer dan genoeg) en dat er verder ook niet teveel te zien is in de kamer wat kan storen bij het slapen
– zet het bedje het liefste niet midden in de kamer maar tegen een muur aan of in een hoekje. Dit zal veiliger voelen voor jouw kindje
– zorg dat je makkelijk bij de kleding van je kindje kan als je bij de commode staat, zodat je jouw kindje niet los hoeft te laten liggen of mee moet nemen naar de kledingkast (het zal echt een keer voorkomen dat je vergeet kleertjes op de commode klaar te leggen ;));

– voor je kindje is het fijner als hij of zij richting de deur van de kamer kan kijken dan wanneer deze achter je kindje is;

Heel veel plezier met jouw babykamer inrichten!

Jouw babykamer inrichten